mybutton
Zaštita na radu, zaštitna oprema | Dom-Tex HTZ oprema

Povećava se broj ozljeda na radu

"Stres i nedostatno ulaganje u zaštitu i sigurnost i na radu"

Ozljeda na radu - Zaštitne rukaviceNesreće su najčešće u djelatnostima: građevinarstvo, rudarstvo i proizvodnja tekstila.
Najčešći uzroci ozljeda na radu: stres i nedostatno ulaganje u zaštitu i sigurnost i na radu. Zaštita na radu trebala bi se usredotočiti na najopasnija zanimanja koja nose stvarnu potencijalnu opasnost.

Bilo gdje da se radi postoji određena doza straha za posao, a u ovakvim slučajevima i za vlastiti život. S jedne strane radnici se moraju nositi sa stresom uzrokovanim strahom da će izgubiti posao, a s druge može se očekivati smanjenje novčanih sredstava namijenjenih za sigurnost na radu i zaštitu zdravlja na radu. Za očekivati je da će se tijela državne uprave i inspekcija zaštite na radu, službe koje se brinu za sigurnost i broj ozljeda na radu, suočiti sa smanjenjem sredstava za rad, a sve to kao rezultat krize.

Rezultat bi mogao biti izražen rastom broja nesreća i ozljeda na radu. Sve više radnika pogođeno je stresom koji je povezan s poslom. Također, sve je više mentalnih oboljenja što ne čudi. Građevinci su najviše suočeni sa strahom i stresom na svojim radnim mjestima. U Europi većina odlazaka u prijevremenu mirovinu se događa kao posljedica stresa. U ekstremnim slučajevima stres može dovesti i do samoubojstva, a poslodavci bi trebali razraditi programe za sprječavanje stresa na poslu.

Razlozi takvog trenda uključuju: pretrpanost informacijama, pritisak rokova, preopterećenost radnim zadacima, sve glasnije zahtjeve za fleksibilnošću i mobilnošću, praksu da su radnici stalno na raspolaganju putem mobilnih tehnologija i ne manje važno, brigu zbog mogućeg gubitka posla. U mnogim slučajevima tvrtke ne poštuju zakone o sigurnosti na radu. Mislim da svako ima pravo na zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, a to je posebno potrebno u vrijeme krize. Ona ne bi smjela biti izgovor za smanjivanje kvalitete uvjeta rada, uključujući sigurnost i zaštitu zdravlja na radu.

Ne smije se zaboraviti da je prevencija, zaštita na radu, preduvjet za dobar posao. Dugoročno gledano, investicija u fizičko i mentalno zdravlje zaposlenika će se uvijek isplatiti. Neka istraživanja pokazuju da se na jedan dolar uložen u sigurnost na radu i zaštitu zdravlja, tvrtkama vraća trostruko - manje ozljeda na radu, manje odšteta i bolovanja.

Radnici moraju biti obučeni za sigurnost na radnom mjestu i imati sve što je potrebno - HTZ oprema koju propisuje zaštita na radu. Zbog neiskustva radnici mlađi od 25 godina nalaze se u najrizičnijoj skupini kada su u pitanju ozljede na radu, dok su radnici stariji od 55 godina najmanje ugroženi.

Zaštita zdravlja i sigurnost na radu je jedno od najvažnijih područja socijalne politike Europske unije. Poslodavci moraju znati kako učiniti svoja radna mjesta sigurnijima; radnici moraju biti svjesni rizika s kojima rade i kako se suočiti s njima. Ipak uredi za zdravlje i sigurnost u pojedinim zemljama članicama EU-a ne mogu to postići sami.

Poslodavac je dužan izraditi studiju, procjena opasnosti, na temelju koje primjenjuje pravila kojima se otklanjaju ili na najmanju moguću mjeru smanjuju opasnosti na radnom mjestu. Dužan je osigurati materijalna sredstva u skladu sa mjerama zaštite na radu. Nakon što se definiraju poslovi, kod kojih je neophodno korištenje zaštitne opreme, potrebno je opremu nabaviti i raspodijeliti radnicima.

Međutim radnici u mnogim firmama nisu zaštićeni i to ne samo u građevinskim, već i u ostalim djelatnostima. Najčešće je u pitanju mobing koji se redovito javlja. Kada se radi o opasnim poslovima kao što je građevina, potrebno je sprovoditi opsežne mjere zaštite od ozljeda na radu. Osim toga radnici točno trebaju imati osmišljen program rada; koliko se radi i kada je propisan odmor, pauza na radu. Umor može dovesti do ozbiljnih ozljeda na radu.

Sigurnost na raduSvaka tvrtka dužna je brinuti se o sigurnosti radnika koji rade za nju, pa tek onda za posao. Osim toga radnici koji rade opasne poslove i koji su zbog toga pod svakodnevnim stresom trebali bi imati dodatne povlastice. Izuzetno je važno da se koristi ispravna HTZ oprema i redovito zamjenjuje stara i istrošena zaštitna oprema: radna odjeća, radne cipele, zaštitne rukavice, zaštitne mreže na skelama, užad, zaštitne kacige, zaštitne naočale...Inspektori zaštite na radu trebali bi vidjeti da postoji mnogo propusta i da radnici na nekim mjestima uopće nisu zaštićeni od pada i ozljeda na radu. Tvrtke moraju snositi posljedice i treba ih redovito kažnjavati kako bi radnici imali bolju zaštitu na radu.

Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu upozorava da 35 posto radnika u europskim zemljama smatra da posao koji obavljaju negativno utječe na njihovo zdravlje. Osim toga, nove tehnologije, biološke opasnosti i rad na složenim strojevima povećavaju opasnost od ozljeda na radu i zahtijevaju još više standarde zaštite na radu.

Cjeloviti tekst na http://www.setimes.com 04/2012


Zaštita na radu

Novosti - Arhiva

28 travanj – Svjetski dan zaštite na radu

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (ILO – International Labour Organization) obilježava ...

 
 
Facebook Twitter
 
Prijavite se na naš Newsletter! Prvi doznajte što nudi
AKCIJSKA PRODAJA.
 
 
Saznajte novosti. Upišite Vašu mail adresu na 
Newsletter listu.
 
 
Validate GEO-TAGs
 
  

Zaštita na radu - Delta Plus

Zaštitna oprema - Venitex rukavice Radna odjeća - PanoplyRadne cipele - Tiger Steel
Osobna zaštitna oprema zaštite na radu
 
Zaštita zdravlja - Sigurnost na radu
 
HTZ oprema zaštite na radu