mybutton
Zaštita na radu, zaštitna oprema | Dom-Tex HTZ oprema

Procjena rizika, web alat EU-OSHA

"Besplatna interaktivna procjena rizika"

By:EU-OSHA 09/2011
Procjena rizika - EU-OSHA OiRANa XIX. Svjetskom kongresu o zdravlju i sigurnosti na radu, koja se održava u Istambulu, službeno lansiran projekt online interaktivne procjene rizika. (OiRA), a to je prva inicijativa te vrste na razini Europske unije, bi trebala olakšati procjenu rizika na radnom mjestu. Ovaj inovativni alat razvila je Europska agencija za zdravlje i sigurnost na radu (EU-OSHA). Alat OiRA, trebao bi naći primjenu u 20 milijuna europskih mikro i malih tvrtki koje žele unaprijediti sigurnosne i zdravstvene uvjete svojih zaposlenika putem ove jednostavne i besplatne web aplikacije za procjenu rizika.

"Iz iskustva nam je poznato kako je pravilna procjena rizika ključna za zdrava radna mjesta," rekao je dr. Jukka Takala, direktor agencije EU-OSHA. "No provođenje procjene rizika može biti veliki izazov, pogotovo kad je riječ o malim tvrtkama koje nemaju potrebne resurse ili znanja. Među razlozima neprovođenja mjerenja, tvrtke navode nedostatak stručnosti (41%), uvjerenje kako je procjena rizika preskupa ili uzima previše vremena (38%). Putem projekta OiRA, EU-OSHA s ponosom nudi besplatni internetski alat kojim bi se te poteškoće trebale moći nadvladati. OiRA će doprinijeti eliminaciji ili smanjenju 168.000 smrtnih slučajeva na radnom mjestu, 7 milijuna nezgoda i 20 milijuna slučajeva bolesti povezanih uz posao koliko se svake godine zabilježi u skupini EU 27." rekao je dr. Takala.

Vizija ovog velikog projekta agencije EU-OSHA je pomoći malim tvrtkama u uvođenju postupnog procesa procjene - počevši od prepoznavanja i procjene rizika na radnom mjestu, do donošenja odluke o preventivnim radnjama, prepoznavanja adekvatnih mjera, te kontinuiranog praćenja i izvještavanja. Cilj je malim tvrtkama olakšati teret provođenja zaštite na radu i dokumentiranja procjena rizika lako i brzo, bez gubitka preciznosti.

"EU-OSHA blisko surađuje s vlastima i socijalnim partnerima na razini EU i pojedinih država te im želi pružiti mogućnost slobodnog razvoja alata OiRA," rekao je dr. Takala. "Na taj će način partneri razvijati vlastite alate OiRA specifične za pojedine sektore i potpuno prilagodljive te ih besplatno ponuditi malim tvrtkama."

Suradnja s ključnim socijalnim partnerima potiče i što šire prihvaćanje i upotrebu alata među tvrtkama te pomaže u stvaranju zajednice okupljene oko alata OiRA, koja međusobno razmjenjuje znanje i iskustvo. Iza konačnog alata stoji puna potpora i vodstvo koje agencija EU-OSHA nudi svim stranama uključenim u razvoj. Projekti OiRA pokrenuti su i na razini Europske unije i na razini pojedinih članica (Cipar, Belgija i Francuska), kao pilot projekti za razvoj i model difuzije, pokrivajući sektore kao što su frizerske usluge i transport.

Alat OiRA temeljen je na uspješnom nizozemskom instrumentu za popis i procjenu rizika, a cilj mu je ponoviti taj uspjeh diljem Europe. Otkad je uspostavljen nizozemski internetski alat (www.rie.nl), stranica je zabilježila ukupno 1,6 milijuna posjeta. To je značajan broj posjeta ako se uzme u obzir da je Nizozemska relativno mala zemlja, s ukupno oko 800.000 tvrtki. Posjetitelji preuzmu alat u prosjeku 5.000 puta mjesečno. Izvor: OSHA.EUROPA.EU

 

Zaštita na radu

Novosti - Arhiva

28 travanj – Svjetski dan zaštite na radu

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (ILO – International Labour Organization) obilježava ...

 
 
Facebook Twitter
 
Prijavite se na naš Newsletter! Prvi doznajte što nudi
AKCIJSKA PRODAJA.
 
 
Saznajte novosti. Upišite Vašu mail adresu na 
Newsletter listu.
 
 
Validate GEO-TAGs
 
  

Zaštita na radu - Delta Plus

Zaštitna oprema - Venitex rukavice Radna odjeća - PanoplyRadne cipele - Tiger Steel
Osobna zaštitna oprema zaštite na radu
 
Zaštita zdravlja - Sigurnost na radu
 
HTZ oprema zaštite na radu